termalni lazne na slovensku

Termální lázně na Slovensku

5 tipů na nejlepší termální lázně na Slovensku

Chystáte se navštívit termální lázně a nechce se vám cestovat nikam daleko? Co to zkusit u našich sousedů? My jsme už řadu lázní vyzkoušeli a vybrali jsme pro vás nejlepší termální lázně na Slovensku, jež nabídnou relaxaci, blahodárné účinky na zdravotní stav i kulturní zážitky.

5 tipů na nejlepší termální lázně na Slovensku

Nejznámější termální lázně na Slovensku

1. Piešťany

Piešťany patří mezi nejznámější termální lázně na Slovensku. Mají unikátní léčebné bahno a téměř 200letou tradici. Termální lázně a vodu s obsahem síry o teplotě 67–69 °C si budete doslova užívat. Kromě koupelí si tu můžete vyzkoušet bahenní zábaly, zrcadliště, masáže i léčbu teplem a plno dalších procedur. Prohřejete si organismus a dopřejete mu nejen odpočinek, ale i ozdravnou kůru.

V Piešťanech si nemusíte užívat jen koupání a relaxační a léčebné procedury. Doporučujeme vydat se na prohlídku města, které rozhodně stojí za pozornost. Nadchnou vás termální jezírka, jež se nachází na Lázeňském ostrově a navštívit byste měli i slavný kolonádový most. Piešťany nabízí také plno kulturních akcí, divadla, koncerty a festivaly. V létě se vykoupete i s dětmi na termálním koupališti Eva a kdo má rád cyklistiku, ocení místní cyklotrasy.

Pro ty, co si rádi dopřejí opravdový luxus, je skvělý Grand Hotel Sergijo Rezidence, kde mají vlastní wellness a řadu procedur, včetně levandulové masáže a vířivky. Celý hotel působí impozantně, od vstupní haly přes jídelnu až po jednotlivé pokoje. Okouzlí vás už příjezd k hotelu s krásnou fontánou a upraveným okolím.

  • Lokalita: Piešťany, Grand Hotel Sergijo Rezidence
  • Vhodné pro rodiny s dětmi: Ne
  • Masáže v ceně: Ano
  • Strava: Snídaně a večeře formou bufetu

Přejít na nabídku

Nejvyhledávanější termální lázně na Slovensku

2. Trenčianské Teplice

Vůbec nejvyhledávanější termální lázně na Slovensku jsou Trenčianské Teplice. Nabízí bazény s termální vodou s obsahem síry, ale najdete tu i vanové lázně Hammam. Jedná se o lázně vybudované v orientálním stylu, díky čemuž si užijete tuto oblíbenou lázeň, aniž byste museli do dalekých zemí. Trenčianské Teplice jsou známé pro svou léčebnou termální vodu s obsahem síry i minerálním bahnem. Také město samotné stojí za návštěvu. Kromě procházek (nejen v anglickém parku) si tu užijete i kulturu, koncerty a různé festivaly.

Toto město nabízí mnoho vyhlášených hotelů, kde se můžete ubytovat v komfortně zařízených pokojích. My doporučujeme vyzkoušený Wellness Hotel Panorama, který se od samotných lázní nachází jen 200 metrů. Najdete v něm bar, fitness centrum i saunu a odpočinete si v moderně zařízených pokojích. Pokud pojedete i s dětmi, oceníte rodinné pokoje i krytý bazén.

  • Lokalita: Trenčianské Teplice, Wellness Hotel Panorama
  • Vhodné pro rodiny s dětmi: Ano
  • Masáže v ceně: Ne
  • Strava: Kontinentální snídaně

Přejít na nabídku

Ráj pro cyklisty i lyžaře

3. Rajecké Teplice – Lázně Aphrodite

Mezi další oblíbené patří lázně Aphrodite v Rajeckých Teplicích. Ty jsou vyhlášené termální vodou o teplotě až 38 °C. Užijete si ji nejen ve vnitřních, ale i ve venkovních bazénech. Voda má vysoký obsah vápníku a hořčíku a blahodárně působí na problémy pohybového ústrojí i nervový systém. Tyto lázně vystavěné v řeckém stylu vás okouzlí nejen prostředím, ale i balneo centrem, kde nabízí masáže, zábaly, elektroléčbu a další procedury. Můžete sem jet ale i bez účelu se léčit a zkrátka si užít pohodovou dovolenou plnou relaxace.

Rajecké Teplice nabízí plno turistických tras a cyklostezek a v zimě tu využijete i lyžařská střediska. Pokud nedáváte přednost přelidněným velkým hotelům, okouzlí vás ubytování v Penzionu Relish. Do lázní to nebudete mít daleko – stojí jen 90 metrů od nich. Penzion nabízí kvalitně zařízené pokoje i apartmány s vlastním sociálním zařízením, vhodné i pro rodiny s dětmi. Pohostí vás evropskou a asijskou kuchyní a snídaněmi ve formě bufetu. Pokud máte rádi turistiku, můžete odtud vyrazit na 5 km vzdálený Lietavský hrad.

  • Lokalita: Rajecké Teplice, Penzion Relish
  • Vhodné pro rodiny s dětmi: Ano
  • Masáže v ceně: Ne
  • Strava: Snídaně formou bufetu, restaurace v penzionu

Přejít na nabídku

Tradiční léčebné lázně

4. Bešeňová

Lázně Bešeňová patří na Slovensku k těm nejstarším. O léčivých účincích zdejší vody věděli již staří Keltové. Voda působí léčivě především na pohybové ústrojí, kosmetické či urologické potíže a celkově pomáhá zlepšit zdraví našeho organismu. V Bešeňové najdete venkovní bazény s termální vodou kolem 38 °C, a koupaliště, včetně wellness centra. Užijete si Římskou koupel i mentolovou inhalaci a samozřejmě masáže. Samotné městečko není velké a jeho hlavní atrakcí jsou právě termály.

Pro ubytování v Bešeňové doporučujeme čtyřhvězdičkový Hotel Akvamarín. Nabízí moderní a pohodlné ubytování se zahradou a soukromým parkovištěm, včetně terasy, baru a venkovního bazénu. Pokoje jsou kvalitně vybaveny, nechybí varná konvice a v některých je i kuchyňský kout s lednicí. Takové pokoje ocení především rodiny s malými dětmi s příkrmy. Nechybí hotelové wellness, kontinentální snídaně ani zajímavá místa v okolí.

  • Lokalita: Bešeňová, Hotel Akvamarín
  • Vhodné pro rodiny s dětmi: Ano
  • Masáže v ceně: Ne
  • Strava: Kontinentální snídaně

Přejít na nabídku

Termální lázně s dlouhou historií

5. Turčianské Teplice

Také Turčianské Teplice patří mezi nejlepší termální lázně na Slovensku a mají dlouhou historii. Navštěvoval je i Zikmund Lucemburský nebo císař Maxmilián Habsburský. Termální voda tu vyvěrá rovnou ze sedmi pramenů a pomáhá nejen na urologické a gynekologické problémy, ale i na pohybové ústrojí a celkově na náš organismus. Využít tu můžete nejen koupelí v termálních bazénech, ale i vodoléčby a pitné kůry. Oblíbené jsou i bahenní, rašelinové zábaly, ale také unikátní léčba zlatými plátky. V těchto lázních si na své přijdou dospělí i děti. Ty ocení především krásný aquapark s mnoha bazény a vodními atrakcemi. Večer si užijete divadlo, koncerty a další kulturní akce ve městě, nebo jednoduše procházku po lázeňském parku a okolí.

Skvělé ubytování najdete v Turčianských Teplicích v Guest House Frizzante. Nachází se jen kousek od lázeňského areálu s aquaparkem a nabízí moderní ubytování pro dospělé i rodinné pokoje pro rodiny s dětmi. V hotelu nechybí soukromé parkoviště a dětské hřiště. Bonusem je milý personál, který vám zde pobyt zpříjemní, stejně jako chutné snídaně. Na ostatní pokrmy můžete rovněž využít hotelovou restauraci.

  • Lokalita: Turčianské Teplice, Guest House Frizzante
  • Vhodné pro rodiny s dětmi: Ano
  • Masáže v ceně: Ne
  • Strava: Snídaně

Přejít na nabídku

Jak vybírat pobyt v termálních lázních?

Ať už jste podlehli aktuálnímu módnímu trendu, nebo potřebujete lázně navštívit z jiného důvodu, je dobré, abyste vybírali pečlivě. Co vyhovuje vašim známým, kteří vám možná nějaké lázně doporučili, nemusí vyhovovat vám. Pojďme se společně podívat, jak správně pobyt v termálních lázních vybírat, abyste si je nejen užili, ale také si odpočnuli a zbavili se případných zdravotních obtíží.

Lázně jako léčebný proces

Lázně jsou prioritně určené lidem, kteří potřebují řešit své zdravotní potíže. Neznamená to však, že nikdo jiný je navštívit nemůže. Pokud však chcete pobyt v lázních právě kvůli zdravotnímu stavu, doporučujeme si nejprve zjistit, jaké termální lázně na Slovensku jsou nejvhodnější právě pro vaše zdravotní obtíže. Někdo potřebuje léčit pohybové ústrojí, jiný má urologické či ženské potíže. Jiný trpí na ekzémy a další potřebuje léčit nervový systém. Většina lázní je vhodná hned na několik problémů najednou, je ale dobré si dopředu zjistit, které lázně vám s vaším problémem opravdu pomohou.

Léčebné procedury

V lázních nejde jen o koupání v termálních pramenech. Obvykle nabízí i různé bahenní koupele či zábaly, fyzioterapii, vodoléčbu, masáže a plno dalších procedur. I na to se v případě svých zdravotních obtíží zaměřte. Jsou lázně, kde vám pomůže už samotné koupání, ale i takové, kde vám dopřejí komplexní léčbu.

Lázně jako relaxace

Stále větší množství lázeňských hostů cestuje do termálních lázní na Slovensku za účelem odpočinku. V tomto případě není nutné zjišťovat, co jaké lázně léčí, ale spíše se soustředit na to, jaké nabízí wellness procedury. Většina lázní nabízí kromě koupání ve vnitřních a venkovních bazénech i různé masáže, sauny a další procedury, které vám dopřejí dokonalý relax. 

Lázně s aquaparkem jako zábava

Do lázní nemusíte jet sami nebo s partnerem, ale i s celou rodinou. Pokud s vámi cestují děti, doporučujeme vybrat takové lázně, které mají kromě klasických bazénů i aquapark se skluzavkami a vodními atrakcemi. Vy si odpočinete a vaše děti si užijí plno zábavy v netradičním prostředí a léčivé vodě.

Ubytování přímo v lázeňském areálu

Termály často nabízí kromě samotného lázeňského areálu i vlastní hotel. Ten poskytne velkou výhodu v tom, že se nacházíte přímo v areálu a do lázní dojdete z pokoje v županu. Takové ubytování ale může být pro někoho drahé, nebo zkrátka nejsou volné pokoje. Nevýhodou některých areálů může být i zvýšený hluk, který sem doléhá z lázní nebo aquaparku.

Ubytování mimo areál lázní

Pokud hledáte ubytování mimo areál lázní, nesledujte jen dobře hodnocené ubytování a počet hvězdiček, ale také vzdálenost od lázeňského areálu. Některé hotely se prezentují jako lázeňské, a přitom jsou vzdálené i několik kilometrů. V blízkém okolí se dá najít kvalitní ubytování i v menších hotelech a penzionech, které bude pohodlné a do lázní to budete mít jen kousek.

Zábava v lázeňském městě

Pokud nepatříte mezi typy, kteří tráví večer u televize nebo s knížkou v ruce, je dobré vybrat si takové termální lázně na Slovensku, které vám nabídnou i dostatek zábavy na odpoledne a večery. Termální lázně na Slovensku se obvykle nachází ve velkých městech, které poskytují dostatek vyžití. Můžete se procházet parky i ulicemi, využít turistické stezky nebo cyklotrasy a obvykle dojedete (autem i místní hromadnou dopravou) na blízké památky. Večer se pak nabízí různé kulturní akce, divadla, koncerty a když budete mít štěstí, můžete si užít i nějaký ten hudební festival.